Fretka to zdecydowany mięsożerca. Uwielbia mięso w surowej postaci. weterynarz gdańsk i weterynarz opole podkreślają, by absolutnie nie karmić fretki naszym codziennym pożywieniem.
Układ pokarmowy fretki jest bardzo wrażliwy, a taki sposób karmienia może przyczynić się do tego, że nasze zwierzątko poważnie zachoruje. Mięso podawane fretkom powinno być przemrożone. Tylko ten zabieg spowoduje, że w mięsie nie przetrwają żadne chorobotwócze bakterie i wirusy. Fretka powinna być karmiona dwa lub trzy razy dziennie. Każdorazowo podawać jej należy nową, świeżą porcję pokarmu. Najczęściej podawane fretkom mięso to: wołowina, cielęcina, drób, baranina.
Podobnie jak w przypadku wielu innych zwierząt fretkom nie podaje się wieprzowiny, która może okazać się zabójcza dla zwierzaka. Dodatkiem do mięsa mogą być suche karmy z wysoką zawartością mięsa. By nasze fretki rozwijały się prawidłowo należy zapewnić im również dostawy odpowiednich witamin i minerałów. Jako przysmak dodatkowy można podawać fretkom ryby. Pamiętajmy także o zapewnieniu im stałego dostępu do świeżej wody.